Pyromoulds

De voordelen van Pyromould cakes, toegelicht door Xena Vuurwerk uit Ede

Pyromould® is een revolutionaire, gepatenteerde manier van vuurwerk maken die vele voordelen heeft ten opzichte van de traditionele werkwijze.

De voordelen hebben betrekking op de productie, de veiligheid en de kwaliteit van dit vuurwerk.

Xena Vuurwerk maakt in haar vuurwerkshows steeds meer gebruik van cakes die op deze wijze zijn geproduceerd. Daarnaast zijn veel producten die in onze vuurwerkwinkel verkrijgbaar zijn volgens dit principe gemaakt.

Productie van Pyromould®

Pyromoulds worden gemaakt van oud papier, plantaardige vezels, zetmeel en calciumcarbonaat. Dit mengsel wordt in een bakvorm gegoten en vervolgens in een oven gebakken. Het resultaat is een harde mal met voorgevormde tubes voor de vuurwerkeffecten, die direct klaar zijn om gevuld te worden.

Dit proces is weersonafhankelijk en minder arbeidsintensief ten opzichte van productiemethoden met traditionele papieren tubes. Bij die methode wordt namelijk klei als afdichting aan de onderkant gebruikt, waardoor er een droogtijd noodzakelijk is. Met name in het regenseizoen kan dit vertraging of stagnatie opleveren tijdens de vuurwerkproductie.

Doordat er continu geproduceerd kan worden, is ook de kwaliteit van de productie consequenter.

Veiliger vuurwerk

Een belangrijk argument voor het gebruik van Pyromould® cakes zijn de betere veiligheidsaspecten.

Door de stabiele vorm en het eigen gewicht is het nagenoeg uitgesloten dat de cake omvalt tijdens het schieten. De sterkte van de mal zal er ook aan bijdragen dat bij een eventuele explosie in de tube dit niet zal leiden tot grote schade aan de cake zelf. Het ongecontroleerd alle kanten afvuren van effecten zal hierdoor niet snel gebeuren.

Een groot veiligheidsvoordeel van deze cakes is ook de vuurbestendigheid, zodat ze niet in de brand vliegen tijdens of na het afvuren van de effecten. Voor professionele schietbedrijven kan dit risico in hun vuurwerkshows tot grote gevolgen leiden, doordat veel producten dicht bij elkaar staan. Met het gebruik van Pyromould® cakes is dit risico dus uitgesloten.

Verbeterde kwaliteit

Xena Vuurwerk gebruikt steeds vaker Pyromould cakes omdat deze een aantal belangrijke voordelen hebben ten opzichte van traditionele tubes

Ten aanzien van de kwaliteit zijn er een aantal voordelen:

  • minder vochtabsorptie mogelijk
  • consequentere schietrichting en schiethoogte
  • strak tempo van schieten
  • volledig functioneren
  • vaste doorsnede maat tubes

Door deze voordelen worden een aantal risico's beperkt. Hierdoor is het mogelijk om betere producten te maken met mooiere uitwerkingen.

Milieuvriendelijker

Een bijkomend en heel belangrijk aspect is de verminderde milieubelasting die deze Pyromould® cakes tot gevolg hebben. Ze worden gemaakt van plantaardige vezels, zetmeel en calciumcarbonaat. Deze componenten zijn 100% recyclebaar.

Nadelen

Heeft het dan helemaal geen nadelen? Helaas zijn die er ook......

Doordat er machinaal geproduceerd wordt, zijn er beperkingen aan de formaten. Zo kan er op dit moment tot maximaal 30mm tubes geprodcueerd worden en zijn fanshape cakes helaas niet mogelijk.

Maar de techniek staat niet stil en de Chinezen zijn creatief. Dus wellicht dat hier in de toekomst ook Pyromould® cakes voor geproduceerd kunnen worden. Xena Vuurwerk volgt deze ontwikkelingen in ieder geval met interesse!

XENA Vuurwerk B.V.
Hoorn 20
6713 KR, Ede (NL)

Telefoon: 0318 - 654646
E-mail: info@vuurwerkfeest.nl

KvK-nummer: 09144294